fredag 20. mars 2009

Seminar i Tambaga

En av oppgavene mine den siste uka har vært å arrangere seminar på landsbygda. Tema har vært det kristne livet i familie og naboskap. Forholdet til animisme og tryllemiddel hører vel med til de mer eksotiske områdene i forhold til norsk virkelighet, men er likevel aktuelle problemstillinger i denne kulturen. Til å undervise hadde vi fått en av de mest respekterte maliske kristne ledere, Daniel Coulibaly. Med sitt milde vesen og sin naturlige autoritet leder han tankene mot afrikanske ledere som Nelson Mandela, og det var lett å se at forsamlingen ble engasjert av undervisningen.

En av kveldssesjonene var viet omskjæring. Jordmor Kadiatou stod for undervisningen, og gikk rett på sak, for dette er et stort problem i Mali. I Vest-Mali omskjæres snart 100% av alle jenter. Å bruke maliske undervisere er selvsagt best, for de kjenner alle de tradisjonelle argumentene for å fortsette denne praksisen. Som så mange andre steder er det bestemødrene som sørger for at dette blir gjort. Uten omskjæring blir ikke jentene ordentlig kvinne og vil ikke kunne føde barn ifølge argumentasjonen. De uomskjærte blir også betraktet som urene, og det blir også lagt vekt på å fjerne godt forhold til egen seksualitet slik at kvinnene ikke legger seg etter andre menn. Det brukes en blanding av argument hentet fra tradisjon, religion og det som blir betraktet som vanlig fornuft.

Kadiatou konfronterte argumentene og orienterte om alle problemene denne skikken fører med seg. For ikke lenge siden var det ei jente på 3 år som døde av blødninger i forbindelse med omskjæring. Komplikasjonene i forbindelse med fødsel er også hyppige. Lekkasje i forbindelse med urin og avføring er vanlige plager, og magesmerter er svært hyppige. Mennene nikket gjenkjennende til beskrivelsen av kvinners magesmerter, men har nok ikke satt det i forbindelse med omskjæring. Kvinnene virket også som de kjente seg igjen i Kadiatous beskrivelser, og kanskje de kan være med å ta et oppgjør med denne uskikken?

Det er problemet i en kultur der nesten ingen kan lese og skrive. Informasjon er vanskelig å overføre, og da er det vanskelig å endre på tradisjonelle synspunkt. Praktiske opplysninger kan imøtegås med kunnskap. Religiøs kunnskap trengs også, for verken Bibel eller Koran pålegger omskjæring av kvinner. Da gjenstår problemet med å konfrontere tradisjonen, og da må kvinnene ha solid drahjelp fra sine menn. De har autoritet til å stanse bestemorgenerasjonen. Heldigvis har det vært drahjelp å få fra både innflytelsesrike imamer og kristenledere, men på landsbygda tar det tid å få frem budskapet.

Den andre kveldssesjonen dreide seg om AIDS. Det er et økende problem her i Mali, og i forbindelse med de nye store veiprosjektene blir de bare enda større. Basisopplysninger om smitteveier er fraværende, og sykepleieren måtte ta det hele fra grunnen. Foholdsregler mot smitte var i følge han; seksuell avholdenhet, trofasthet mellom ektefeller eller bruk av kondom. Det første er svært vanskelig i denne kulturen. Flerkoneri er ganske utbredt på landsbygda, og utroskap er nok også et vanlig fenomen. Voldtekt av unge jenter er et stort problem, og til og med ens egne slektninger kan henfalle til slikt. Homofili var imidlertid seminardeltakerne usikre på hva var for noe, og det var mange interesserte spørsmål til sykepleieren om hvordan dette gikk for seg.

I samfunnet her er det vanlig at jentene er rundt 15 år når de gifter seg mens guttene er rundt 30 år. Det tar tid å spare nok penger til å kunne gifte seg, og derfor er det slik. Markedskreftene fortsetter å virke, så når mennene har fått enda mer penger kjøper de seg en yngre kone og slik fortsetter det. At menn ikke skal ha noe seksualliv før de gifter seg, blir derfor en stor utfordring her i Mali.

Vi løste vel ingen verdensproblem med seminaret i Tambaga, men fornøyde deltakere reiste hjem med en god del nye tanker. Framtida vil vise om de fører til nye handlingsmønster. (Foto er ikke knyttet til innholdet i artikkelen.)

Ingen kommentarer: