mandag 27. oktober 2008

Segou - murer av leire


Segou, byen som ble kjent gjennom den storslåtte slektskrøniken av Maryse Condé, ligger 23 mil øst for Bamako. Det er en passende helgeutflukt når en vil komme seg bort fra Bamakos kjas og mas. Byen er også sentrum for bambarafolket, som er den største folkegruppen her i Mali. Byen hadde sin storhetstid fra slutten av 1600-tallet, og ligger i det viktigste dyrkingsområdet her i landet, like ved bredden av elva Niger. Kongene la under seg store landområder fra naboene i tidligere tider, og skaffet seg verdier ved å selge nabofolkene som slaver til "Den nye verden". Byens makt var på hell, da den ble inntatt av Archinard og hans franske styrker i 1892. Den franske tilstedeværelsen er fortsatt tydelig gjennom alle kolonibygningene fra begynnelsen av 1900-tallet som ligger på vestsiden av byen.
For Magdelena var helga kvartalsavslutning på den amerikanske skolen. Det ble markert med fredagsfri for elevene, og obligatorisk konferanse for oss foreldrene. Vi fikk rimelig bra tilbakemeldinger om poden, og holder hun seg frisk i neste kvartal kan det hende hun får karakterer også.

For oss var det kjekt å være litt turist igjen. Veiene østover er rimelig bra, og kilometrene ruller unna som på norske veier. Vi stusser selvsagt over trafikkultur, sikkerhet og last hos møtende biler, selv om vi begynner å bli vant med det. Åpen bakdør med passasjerer hengende i døråpningen og 20 sammenbundne sauer på taket i 90km/h er helt vanlig.

I Segou tok vi inn på Hôtel de l´Indépendance som drives av libanesere. Hotellet har greie rom med aircondition, fint svømmebasseng og bra mat. Hva mer trengs for en avslappende helg. Franskbøkene forble uåpna hele helga, og i stedet ble det rolig liv i sol og vann ispedd turer til byen for å bli kjent med omgivelsene. Pizzarestauranten i nabolaget her i Bamako har startet egen avdeling i Segou, og hadde to digre krokodiller som attraksjon i hagen (heldigvis godt innbura). Om det skulle skjerpe apetitten eller noe, vet jeg ikke.

Da er vi tilbake i Bamako, og får bare gjøre klart for ny uke. Inger Marie er ukas begivenhet. Storesøster dukker opp sammen med 4 andre unge damer på torsdag, og det blir nok et velkomment tilskudd i det norske miljøet.

Ingen kommentarer: