Som dere kanskje har fått med dere, er vi godt igang med fastemåneden ramadan. Den startet kvelden før 1.september og varer til ca. 30.september. Endelig beslutning om når festen etter ramadan kan begynne, er avhengig av månens bevegelse. De høye herrer i Mekka har visst det endelige ordet i sakens anledning.
Her i Mali merker vi også ramadan. Da vi kjørte hjem i går, kom det plutselig motgående trafikk i det ene av de to kjørefeltene. Det viste seg at moskéen i gata hadde så mange til bønn, at de måtte ta både fortauet og veibanen i bruk for å få plass til alle. Den problemstillingen kommer vi vel ikke til å få i Norge før påsken setter inn?
Litt ironisk er det jo at fastemåneden ikke har nevneverdig innvirkning på husholdningsbudsjettet. Da vi kom hjem fra skolen en dag, fokuserte radiokanalen RFI på at forbruket til mat tvertimot økte med 5% under ramadan. Grunnen til det er at når folk faster, er det en påkjenning. Når sola går ned kl.19:00 får en derfor belønningen i form av ekstra god og nærende kost. I løpet av dagen er reglene strenge, og det er ikke lov å drikke – ja, ikke en gang å svelge sitt eget spytt. Derfor spyttes det mye denne måneden. Å skulle leve opp til dette hvis ramadan er i april er rimelig hardt, for da overstiger dagtemperaturene gjerne 45 grader.
Det finnes unntak fra regelen om faste. De som er ute på strabasiøse reiser, er visst unntatt. Hvordan strabasiøs defineres er imidlertid mer uklart. Da Therese reiste med toget forleden, var det et evindelig mas om ikke klokka snart var 19:00 så det gikk an å drikke litt. Reisen fra Bafoulabé til Bamako tar vanligvis 8 timer. Denne gangen var selvsagt toget 2,5 time forsinket, og på de siste 15 kilometrene brukte det tiden fra kl.23:00 – 02:30. Det ble til sammen 14 timer, men det var tydeligvis ikke en tilstrekkelig strabasiøs reise. Nok et eksempel på at vi ser ting litt forskjellig.
I det hele tatt er jo det med ferie og fridager et kapittel for seg i dette landet. I tillegg til vanlige kristne helligdager, feires naturligvis også de muslimske. Derfor blir det skolefri både etter ramadan, under Tabaskifesten, på profetens fødselsdag, dåpsdag. I tillegg er det selvsagt nasjonaldag og hærens dag som markeres med fridager. Magdelena som går på amerikansk skole får i tillegg fri til Thanksgiving og President Day. 17.mai kommer på søndag til neste år, så den problemstillingen slipper vi denne gangen.
Ellers er livet etterhvert litt normalisert her i Bamako. Det er godt og varmt, men det regner ikke fullt så ofte som i august lenger. Fuktigheten i lufta er fortsatt høy, og med dagtemperaturer opp mot 35 grader, kjenner vi lite på den norske høstfølelsen.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar