tirsdag 20. januar 2009

Vinter i Mali

En fridag på en vanlig tirsdag i januar er ikke vanlig kost i Norge. I Mali er det ”Hærens dag” i dag og offentlig fridag. Hæren i Mali er ikke så veldig stor – i underkant av 10.000 mann trent og utstyrt av franskmenn, russere, amerikanere og kinesere. Dagens president har jo også yrkesmilitær bakgrunn, så hæren står høyt i kurs.

Mest fokus må det likevel sies å være på hærens operasjoner i Nord-Mali, der det har vært kamper mellom regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene til Ibrahim Ag Bahanga. Denne opprørslederen holder til i fjellene og har tatt både militære og sivile fanger. Disse brukes i forhandlinger med regjeringen, både for å øke økonomisk makt og politisk innflytelse. Mye av norsk bistand er tenkt brukt for å bedre levekårene i dette området. En håper dette kan senke konfliktnivået. Da Inger Marie var i Timbuktu i forrige uke var det stort nærvær av soldater, men trefningene har foregått lenger unna – i området øst for Kidal.

Her i Bamako merker vi lite til dette, for urolighetene foregår stort sett i utkantene, og spesielt i grenseområdene mot Mauretania og Algerie. Ellers er nok Mali et av de tryggeste landene å bevege seg i her i Afrika. Vi føler oss trygge, både når vi beveger oss ute etter mørkets frembrudd og når vi er på reise utenfor siviliserte strøk.

Nå er folk mest opptatt av vinterkulda som har kommet den siste uka. Det er lite forståelse for disse problemene fra dere hjemme, men slik er det nå bare. Vi har jo ikke problemer med snømåking og slikt, men det er faktisk ganske kaldt for tiden. I dag var det 15,6 grader ute, og da må en på med langbudse, sokker og genser. Når en har det, lider en ingen nød. Lenger vest – i Oussoubidiagna, viste termometeret til kollega Karen Ekern 6 grader. Det betyr at det også er 6 grader inne i huset, for med sementhus og ingen oppvarming henger utetemperatur og innetemperatur nært sammen. For en liten malier uten sokker, dyne eller ullteppe - i ei hytte av jord med stråtak, blir dette veldig kaldt. Forkjølelser og andre sykdommer øker i antall, og vi går også rundt og snufser for tiden. Vi har hørt om influensa i Norge også så noen likhetstrekk er det da mellom vinteren i Mali og Norge.

2 kommentarer:

Inge Aukan sa...

Du har veldig rett i at det er skuffende liten forståelse fra folk hjemmefra for at det kan bli bitende kaldt også her i Mali...
For å si det slik, ved 6 grader i utetemperatur så er det fullt mulig å fryse ihjel! Da jeg arbeidet i Bangladesh var det en god del mennesker som strøk med da det ble 7-8 grader om natta.
Ellers så er det befriende å være i et afrikansk land med så lite militært nærvær som Mali. Eneste jeg så av hærens dag i går var en fryktelig dårlig, på grensen til komisk, musikkvideo på TV, hvor noen damer i kamuflasjedrakter danset litt..

Astrid sa...

Hvordan gikk det i helga på årsmøtet? Og hvordan står det til med dere? Vi har vinter snø og kulde.